Vin til skaldyr

Dette indlæg til Drueklubben er skrevet af Peter Kjærgaard Christensen fra KC Vinimport.

Vin til mad er et utrolig vigtigt og samtidig omtalt emne. Smag er individuelt, men alligevel er der nogle meget basale regler, man kan følge for at ramme vinen lige i røven til det mad man spiser. I sidste ende drikker mange af os vin lige præcis, fordi det er så fantastisk sammen med mad, men lige så meget som en vin kan tilføje til mad, kan vin også ødelægge maden. I første lille serie af mange kommer jeg her kort og generelt ind på hvilke vintyper du vil drikke til skaldyr.

For at forstå hvilken vin du gerne vil have til din mad skal du først og fremmest kende til det du spiser. Når man taler om skaldyr er det faktisk en bredere emne end som så. Her er nemlig tale om både krebsdyr og bløddyr. Det vil sige at muslinger, hummer, blæksprutte, krebs, østers og krabber går ind under denne kategori. Tilberedning og tilbehør er som altid en vigtig faktor, når man skal sammensætte mad til vinen. Hvis man anretter skaldyrene forholdsvist rent er der ikke den store fedme, og man vil ofte servere en skive citron sammen med retten. En fed og syrefattig vin som Viognier fra Nordrhóne vil derfor virke flad og kedelig sat sammen med de lette skaldyr og citronen. Samtidig vil vinens lave syre og madens høje syre gøre at madens syre virker meget voldsom næsten sur. Derimod vil en lettere vin med højere syre som Sauvignon Blanc fra Loire eller New Zealand, tør Riesling fra Tyskland eller Østrig og Chablis være fornuftige og sikre valg. Vinens lethed vil ikke overrumple retten og vinen vil stadig virke frisk og sprød sammen med citronens syre.

Til retterne med det let salte udtryk, som østers og muslinger, vil et klassisk valg være Chablis eller Champagne. Begge vine bliver lavet i det nordlige Frankrig, hvor meget af jordbunden er utroligt kalkholdig grundet gammel havbund. Et andet valg kunne være Albariño fra Rias Baixas, som er beliggende utroligt tæt op af havet og nogle vinmarker er kun et stenkast derfra. Mange påstår at vinene får et saltet præg og samtidig er vinene ofte lette med frisk syre.

Federe retter som hummersuppe og skaldyrspaella er en anden sag, der er mere fedme og generelt mindre syre. De lette og syrerige vine vil føles sure og vandede. Du vil umiddelbart hellere have en vin med mere fedme og mindre syre. Vinen skal dog stadigvæk have syren til at kunne komplimentere retterne. Specielt en skaldyrspaella serveres ofte med citron. Hvid Bourgogne eller hvid Rioja lavet på Macabeo, med lidt fedme vil være to gode bud.

I sidste ende er du altid selv herre over, hvilken vin du kan lide til det mad, som du laver. Din smag kan være langt fra dine gæsters, og derfor kan det være svært at vælge en vin, som både du og dine gæster finder tiltalende. Hvad gør du så for, at dine gæster føler sig lige så tilpas med vinen som dig. Et fedt trick at have oppe i ærmet, når det kommer til skaldyr er citronen. Citron giver en masse syre til maden og får samtidig vinen til at fremstå mindre sur og dermed også mere sød. Det vil sige, at hvis du vil give dig i kast med en østrigsk Riesling med høj syre og din gæst er til sødere vin end dig, så giver du bare et ekstra sprøjt citron på gæstens anretning.

DEL DINE VINOPLEVELSER MED DRUEKLUBBEN

Tag #drueklubben på Instagram og Facebook og del dine oplevelser med vin med andre i klubben

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

© Copyright drueklubben.dk 2020
lockchevron-down