Toscana - Kendt for vine som Brunello og Chianti

Toscana er sammen med Piemonte de to vel nok vigtigste vinregioner i Italien, og to af de mest kendte vinregioner på verdensplan. Toscana har ændret deres status fra at være en vinregion, som kun fokuserede på kvantitet, til at være en af Italiens mest dynamiske og innovative vinregioner overhovedet. Vinbønderne i Toscana lagde stilen meget om, og er blevet særdeles kvalitetsbevidst, hvilket uden tvivl, for alvor har sat Toscana på verdenskortet indenfor vinproduktion. Vinproduktionen i Toscana består af 80% rødvin og de resterende 20% er fordelt på hvidvin, rose og lokale specialiteter i form af mere søde vine. 

Druer

Toscanaregionens helt store stolthed er uden tvivl sangiovese druen, som i Toscana yder sit absolut bedste. Sangiovese er den mest beplantede druesort i Italien, hvilket også give store udsving i kvaliteten af vine lavet på denne drue. I Toscana opnås vine på sangiovese det højeste niveau, hvor vine herpå høster flotte priser på stribe. Sangiovese druen er beplantede i hele Toscanaregionen, hvorfor der kun enkelte steder findes andre beplantede druesorter, som i det store billede ikke står for ret store procentdele. 

Egnens mest fremtrædende områder

Chianti og Brunello er uden tvivl rygraden i Toscanas vinproduktion, som også er de vine, der høster klart mest anerkendelse. I Danmark er disse to vine nogle af de mest populære vintyper, hvilket ikke er overraskende. 

Brunello di Montalcino

I Brunello di Montalcino produceres de bedste vine i hele Toscana, som ofte blot går under navnet Brunello. Disse vine er sammen med Barolo og Barberesco med afstand de mest prestigefyldte rødvine i hele Italien. Gennemsnitsprisen for en Brunellovin er den højeste af de tre med en pris på omkring 200 kr. for de billigste. I supermarkeder og på nogle vinsider kan man af og til finde vinene på tilbud til 150 eller 100 kr. stykket, men det er ikke værd at købe, da man ikke får en rigtig Brunello oplevelse her. 

Brunellovine laves altid på ren sangiovese, hvilket tydeligt viser sig vinens profil. Kvalitet er det altoverskyggende kendetegn for Brunellovine, hvorfor vi foreslår at give et forsøg med en Brunello af god kvalitet. 

Chianti 

Chianti er indbegrebet af Toscana, og både området og produktionen er stor. Vine fra Chianti var oprindeligt lavet på ren sangiovese, hvorefter man i en periode gik man væk fra dette, men i dag igen lave vine basseret på sangiovese druen. Chiantivine er i dag en stor og værdig vin, som for mange er fyldt med kvalitet, hvilket er svært at modstride. Vinene kan i dag være tilsat en smule af nogle af de franske druesorter som Merlot og Cabernet Sauvignon. Desto højere markerne ligger i området, desto mere elegante og komplekse bliver vinene. 

DEL DINE VINOPLEVELSER MED DRUEKLUBBEN

Tag #drueklubben på Instagram og Facebook og del dine oplevelser med vin med andre i klubben

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

© Copyright drueklubben.dk 2020
1 lockchevron-down