Rioja - Spanien mest betydningsfulde vinregion

2 timers kørsel mod nordøst fra Spaniens hovedstad Madrid, ligger Spaniens vel nok mest betydningsfulde vinregion, nemlig Rioja. Vinregionen her er for mange danskere symbol med de fyldige, bløde og fadlagrede vine, som var en af de første vintyper vi tog til os her i Danmark. Rioja er opkaldt efter floden Oja, som strækker sig fra Navarra til Baskerlandet. Regionen opdeles typisk i områderne Rioja Alavesa (Nord), Rioja Alta og Rioja Baja (Syd). Historien går på, at der her i Rioja er produceret vin siden romertiden, hvilket også gør det til en af de ældste vinområder. 

Rioja druerne 

I Rioja er den dominerende røde drue, selvfølgelig Spaniens kongedrue Tempranillo, som er synonym med spansk vin, men specielt med Rioja vine. Udover tempranillo dyrkes også Garnacha, som er den spanske udgave af Grenache, som flere ofte kender. Af mindre betydning er druerne Mazeulo og Graciano indenfor de røde druer. I forhold til de hvide druer i Rioja, er det specielt Viura druen, som er den mest dominerende, men som stadig i høj grad står i skyggen af Tempranillo. 

Klimaet

Rioja er placeret i det nordlige Spanien, hvor klimaet spiller en vigtig rolle i hvilke typer vine, som der bliver produceret. Vinregionen er beskyttet af bjergkæden Sierra Cantabria, som sikrer et varmere og mere stabilt klima, ved at beskytte imod de ofte køligere nordlige vine. De to områder Rioja Alavesa og størstedelen af Rioja Alta ligger tættest på Atlanterhavet, hvilket giver et mere køligt og regnfuldt atlanterhavsklima, hvorimod Rioja Baja opnår det mere klassisk spanske middelhavsklima, som sikre højere og mere stabile temperature. 

DEL DINE VINOPLEVELSER MED DRUEKLUBBEN

Tag #drueklubben på Instagram og Facebook og del dine oplevelser med vin med andre i klubben

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

© Copyright drueklubben.dk 2020
1 lockchevron-down