Nebbiolo: Kongedruen fra Norditalien

“Have you ever been kicked in the face by a ballerina? Then you might have an idea of what it’s like to drink a Nebbiolo.”. Dette er ordene fra den amerikanske sommelier og vinkommunikatør, Madeline Puckette – og det er lige så sindssygt sagt, som det er sandt.

Hvor dyrkes Nebbiolo?

Nebbiolo er en italiensk blå druesort, som hersker i vinregionen Piemonte, hvor du bl.a. finder Barolo og lillebror Barbaresco, som begge laver deres rødvine på 100% Nebbiolo. Nebbiolo er ikke en af de mest dyrkede druesorter i Italien, men har en stor stemme, når det kommer til landets topvine. Mange vinhuse uden for Italiens grænser, især i den nye verden, har over længere tid forsøgt sig med at lave vine på Nebbiolo. Tiden har dog vist, at den velegner sig bedst i sit hjemland, hvorfor druen hovedsageligt kun figurerer i italienske vine.

Power og alverdens noter

Nebbiolo minder på ret mange måder om Pinot Noir, da den er klar og transparent i farven, er benhård at dyrke og afslører ofte sit bagland i glasset. Med andre ord; Nebbiolo-druen er god til at optage noter fra det klima og jordtype, som den er vokset op i.

Derudover er vine lavet på Nebbiolo ofte garant for et højt niveau af garvesyre/tanniner og syre, og er som regel rige på floralske og friske bærfrugtige noter – hvis det er en ung Nebbiolo vel at mærke.

Nebbiolo-vine har et fantastisk lagringspotentiale, hvor garvesyren kan få lov til at blive blødgjort og vinens noter kan udvikle sig. De skal lagres i alt fra nogle år til et par årtier. Når en Nebbiolo får lov til at lagre længe nok, vil den blive enormt kompleks, hvor de floralske og frugtige noter vil blive ledsaget af læder, kaffe, anis, chokolade og trøffel mm. – et festmåltid på flaske så at sige.

Hvis du ønsker at opleve en Nebbiolo i sit es, skal du gå til din lokale vinpusher og spørge om de har en drikkemoden Nebbiolo - evt. fra Barolo eller Barbaresco.

Fun fact til vinnørden

Navnet Nebbiolo kommer af ”nebbia”, som på italiensk betyder: tåge. Navnets herkomst kommer sandsynligvis fra den morgentåge, som ofte er til at finde i Piemontes unikke landskab, eller fra det hvide pulver-agtige ydre lag voks, som er ret markant hos Nebbiolo-druerne omkring høstsæsonen.

Du kan læse mange flere spændende artikler på grapey.dk

DEL DINE VINOPLEVELSER MED DRUEKLUBBEN

Tag #drueklubben på Instagram og Facebook og del dine oplevelser med vin med andre i klubben

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

© Copyright drueklubben.dk 2020
1 lockchevron-down