Grüner Veltliner

I 2019 var 31% af de Østrigske vinmarker beplantet med Grüner Veltliner. Dermed er det den dominerende drue i vinproduktion i Østrig. Den bliver plantet i hele landet, men de bedste eksemplarer bliver lavet i regionen Niederösterreich - eller nærmere i Wachau, Kamptal og Kremstal. Det er også i disse områder, hvor der er plantet klart mest Grüner Veltliner. Over 50% af vinmarkerne er beplantet med denne østrigske drue. I disse områder er næsten halvdelen af vinmarkerne også beplantet med vinstokke, der er over 30 år gamle. 

Grüner Veltliner er en højproduktiv drue, og den gør sig derfor bedst, når vinbønderne kontrollerer udbyttet og skiller nogle af druerne fra. Når du åbner en flaske Grüner Veltliner, kan du som oftest forvente en let krydret næse med hvid peber og stenfrugter såsom fersken og abrikos. Den findes dog i mange forskellige kvaliteter, og vinen varierer meget fra de forskellige områder. De lette og syrlige vine er ofte i et mere venligt prisleje, og som er den vintype, der i Wachau kaldes for Steinfeder.

Når druerne bliver mere modne og får mere sol, kommer duften af stenfrugter og måske endda eksotiske frugter mere frem i næsen. Derudover bliver vinene mere fyldige og super intense i både smag og duft. Prisen følger dog med op. Hvis du vil smage prestige Grüner Veltliner, skal du lede efter Smaragd vinene fra Wachau eller enkeltmarks (ried) vine fra Kamptal. Specielt Lamm-marken er blevet populær internationalt for sine fantastiske versioner af Grüner Veltliner. 

Den berømte vinkritiker og vinforfatter Jancis Robinson skriver blandt andet:

Another reason Grüner Veltliner has impinged on the consciousness of the wine world recently is that the quality of all Austrian wines has become so excitingly and consistently high that no fine wine enthusiast can afford to ignore them.” 

Når vi snakker store vine, så sammenligner vi dem ofte med de franske. Grüner Veltliner er dog rigtig svær at sætte over for Chardonnay og Sauvignon Blanc, da den er helt unik. Man gjorde det dog i 2002, hvor Jan Paulson havde samlet adskillige vinkritikere for at lade dem smage på en masse top Grüner Veltliner, for derefter at sammenligne dem med noget af det bedste hvide bourgogne du finder – Montrachet, Corton Charlemagne, Leflaive og Ramonet.

Mange snakker om Parissmagningen i 1976 som banebrydende for fransk vin, og selvom denne smagning ikke var lige så stor, synes vi dog, at den mangler mere anerkendelse, når en så stor vinperson som Jancis Robinson siger sådan her om den:

” Before this London tasting back in 2002, I could not imagine it would be anything other than a walkover for Chardonnay in general and white burgundy in particular. After the tasting I could hardly believe the results: seven of the top 10 places had been taken by Austrian wines, some Chardonnays but mainly Grüner Veltliners – but this was a result that replicated similar ones in the other, similar tastings. This proved to me that Grüner Veltliner is capable of producing very fine, full-bodied wines well capable of ageing. The top wine of all was a Knoll Grüner Veltliner Smaragd Vinothekfüllung 1990 which obviously had years more ahead of it – unlike many white burgundies of the same age.” – Jancis Robinson

DEL DINE VINOPLEVELSER MED DRUEKLUBBEN

Tag #drueklubben på Instagram og Facebook og del dine oplevelser med vin med andre i klubben

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

© Copyright drueklubben.dk 2020
1 lockchevron-down