Kollektion: Sangiovese

3 produkter

Lyder vine som Brunello de Montalcino og Chianti Classico bekendt? Så er det nok fordi, du enten har smagt og nydt de elegante vine eller blot hørt gode ting om dem, hvilket ikke er så underligt. De to vintyper er nogle af de mest anderkendte italienske vine, og i toscanaområdet er disse nogle af egnens helt store stoltheder. Fælles for disse vine, og mange andre for den sags skyld, er at de er lavet på en af Italiens mest beplantede druer, nemlig Sangiovesedruen.

Sangiovese druen modnes langsomt, og den kræver derfor en lang vækstsæson for at udbyttet opnår den ønskede kvalitet.

Sangiovese på verdensplan

Druen er på verdensplan måske ikke lige så brugt som druer såsom Merlot og Cabernet Sauvignon, men i Italien er druen virkelig anerkendt. Oversøiske vinområder som Australien og Californien er de seneste år begyndt i højere grad at dyrke Sangiovese, da druen passer godt til klimaet disse steder.

Sangiovese druen

Sangiovese drue

Sangiovese er beplantet på ca. 10% af alle vinmarker i Italien, og særligt i toscanaregionen er Sangiovesedruen den dominerende rødvinsdrue. Det er en blå druesort med en meget tynd skal, som gør den modtagelig overfor råd i de mere fugtige og kølige år. I Toscana er dette en ret stor udfordring, da det ofte regner i oktober, som er perioden vinbønderne høster Sangiovesedruen. Det er nemlig en drue, som blomstrer tidligt og modner sent på året, hvilket gør den ekstra modtagelig overfor skiftende vejr.

Der hører sig en lille sjov anekdote til omkring, hvorfra Sangiovesedruen har fået sit navn. Historien går på, at druen var en af de første vine, som romerriget tog til sig og drak, hvorfor den har fået navnet Sangiovese, der oversat betyder ’Jupiters Blod’, og som jo er en romersk gud.

Sangiovese vin

Sangiovese vine er lavet som en rødvin, da druen er en blå druesort, hvorfra vinen får sin farve. Man bruger sangiovese i store dele af Italien, men det er specielt i områderne Brunello di Montalcino og Chianti i Toscana, at man kender sangiovese vine fra. Toscana vin er kendt for at være lavet på en stor del Sangiovese. 

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino er et område i Toscana, hvor man producerer de bedste vine fra Toscana, nemlig netop Brunello di Montalcino. Vinen går ofte blot under navnet Brunello. Brunello di Montalcino laves på 100% sangiovese. Brunello vine er sammen med barolo og barbaresco, som er lavet på Nebbiolo druen, de mest anerkendte og prestigefyldte vine i hele Italien.

Chianti

I Chianti området af Toscana er Sangiovese, ligesom ved Brunello di Montalcino, den vigtigste druesort, som danner grundstenen for disse fantastiske vine.

Rødvin fra Chianti-regionen blev historisk set kun lavet på Sangiovese druen og de skulle typisk drikkes, mens vinen var ung. Dette har ændret sig med tiden, men mange vinproducenter vender nu tilbage til de traditionelle vine baseret udelukkende eller næsten kun på Sangiovese druen.

Vino Nobile di Montepulciano

Vino Nobile di montepulciano vinene befinder sig i et stilmæssigt kompromi mellem chianti classico og brunello di montalcino. Vinene skal dog ligesom de andre være baseret på Sangiovesedruen.

Sangiovese vine

Smagsprofilen på Sangiovesebaseret vine er kendetegnet ved høj syre og mange tanniner, hvilket kan være med til at give vinene et godt lagringspotentiale. De typiske dufts- og smagsnoter er røde bær som jordbær, ribs, lakrids hindbær og kirsebær samt viol og røg. Derudover findes der ofte en kendetegnende duft og smag af eg, hvilket skyldes den typiske fadlagring på egetræsfade, som er særdeles populært med Sangiovese vine.

Vine lavede på druen kan ofte fremstå som en halvtør vin i sine unge dage, som skyldtes et højt indhold af tanniner i druen. Når vinene bliver ældre fremstår de i højere grad som en blød og kraftig vin. Top vine på Sangiovese druen har et stort lagrings potentiale, og bliver kun bedre at ligge i kælderen.

Sangiovese vin og mad

Vine lavet på Sangiovesedruen passer godt til det italienske køkken i form af retter som risotto og pastaretter med masser af italienske krydderurter såsom basilikum, oregano og timian. Her bidrager vinen med sin fine syre og ofte mere venlige alkoholprocenter, som supplerer de intense lette smage virkelig flot.

Derudover vil fadlagrede vine på Sangiovese ligeledes gå godt til stegt kød såsom vildt, oksekød, gris eller kalv.

Man kan desuden sammensætte sangiovese baserede vine med ost, hvor både hård og blød ost går flot til vinens flotte dybde og kirsebær noter.

Ofte stillede spørgsmål om Sangiovese

Sangiovese er en druesort, som bruges til at lave vin på i mange forskellige lande, og i et hav af forskellige udtryk. Der kan derfor være mange spørgsmål man ønsker svar på, når man snakker om Sangiovese. Vi har samlet en række af de mest stillede spørgsmål omkring druen lige her.

Hvordan smager Sangiovese?

Sangiovesebaserede vin kan smage meget forskelligt afhængigt af hvilket område vinen kommer fra, og hvorvidt den har ligget på fad eller ej.

Typisk er vinene kendetegnet ved en tydelig frugt, som sammen med en god syre giver en blød og kompleks vin.

Unge vine på sangiovesedruen har ofte skarpe tanniner, som dog bliver dæmpet med alderen.

Hvilken drue er brunello lavet på?

Brunello vine laves på Sangiovese druen, som er Toscana og Italiens helt store stolthed.