Kollektion: Hvidvin

56 produkter

Er du en fan af hvidvin?

Hvis ja, så er du heldig! I denne artikel vil vi diskutere nogle af de bedste hvidvine, som du kan nyde. Fra sprøde og forfriskende hvidvine som Sauvignon Blanc til søde og frugtige hvidvine som Riesling, vi har noget for enhver smag. Så uanset om du er nybegynder af hvidvin eller bare leder efter nogle anbefalinger, så læs videre!

Hvad er hvidvin?

Hvidvin er en type vin, der er fremstillet af gærede druer. Den kan være enten tør eller sød og har en række forskellige smagsvarianter, som kan nydes af vinentusiaster på alle niveauer af ekspertise.

Uanset om du er ny i hvidvinens verden eller er en erfaren kender, er der helt sikkert en hvidvins type derude, som vil appellere til dig. I denne artikel vil vi diskutere de forskellige typer hvidvin, og give dig nogle tips til at vælge den rigtige til din smag. Så lad os komme i gang!

Hvordan fremstilles hvidvin?

Grønne druetyper kan anvendes til hvidvin, men også blå druer kan anvendes. Den primære forskel mellem rødvin og hvidvin er den metode, hvormed de fremstilles.

Den samme struktur kendetegner både blå og grønne druesorter, selv om farven på drueskindet varierer. Det er netop i farven på druerne, at forskellen primært ligger.

Når du laver hvidvin, presser du druerne og gærer den rene most, men når du producere rødvin, bruger du farverne, tanninerne og smagen i skallerne ved at knuse druerne og gærer most og skaller samtidig.

Begge typer vin kræver druer, der er i fremragende stand, da det er det, der gør forskellen mellem en god og dårlig flaske vin. Det er umuligt at fremstille en god vin på dårlige druer, men det er ganske nemt at fremstille dårlig vin på gode druer!

Kvaliteten af vinen afhænger også af gæringsprocessen. Dette er et afgørende trin i vinfremstillingen, og det er vigtigt at kontrollere temperaturen og tiden nøje for at fremstille en hvidvin af høj kvalitet.

De forskellige typer hvidvin

Der findes mange forskellige typer hvidvin, som hver især har deres eget særpræg. Det afhænger både af hvilket land og område vinen kommer fra samt hvilken eller hvilke druer vinen er lavet på. I denne del af artiklen vil vi komme ind på hvordan stilarten er på vinen alt efter hvor den kommer fra og hvilke druer den er lavet på. Vi håber, at det kan hjælpe dig til at forstå forskellene mellem forskellige typer af hvidvine.

Hvidvin fra Spanien

Spansk hvidvin var engang synonymt med fadlagrede hvide Rioja- og Moscato-vine fra Mallorca. Det var i begyndelsen af 1990'erne, da tørre spanske hvidvine på Moscatel-druen blev rost af vineksperter over hele verden.

Siden da er det blevet endnu mere interessant på hvidvins fronten, især i de nordligste vinproducerende regioner ud mod Atlanterhavet samt i Catalonien og Rueda-distriktet lige på grænsen til Portugal.

Hvidvin fra Frankrig

Hvidvin fra Frankrig byder på stor forskellighed i stilarter. I Frankrig finder man alt fra solmodne og saftige vine udgaver fra det sydfranske til de mere sprøde og friske hvidvin fra Alsace og Loire. Man har ofte en tendens til at tænke på områderne Bourgogne, Rhone og Bordeaux, når man tænker fransk rødvin. På samme måde tænker man typisk på Alsace, Sancerre og Chablis, når man tænker fransk hvidvin.

Ligesom de franske rødvine har store forskellighed, har de franske hvidvine ligeledes mange forskellige udtryk alt efter hvilket område, drue og producent, der er tale om. Vi vil nedenfor her gennemgå en række af de vigtigste franske hvidvinsområder.

Alsace

Alsace er berømt for sine hvidvine, hvilket ikke er overraskende, da omkring 90 % af den vin, der produceres her, er hvidvin. Hvidvine fra Alsace er unikke og vidunderlige, og når de er bedst, er de blandt de fineste, man kan købe for penge. Den karakteristiske stil for de fleste af de vine, der produceres i Alsace, er kendetegnet ved en sprød, frisk og elegant smag med duft af æbler og citrus.

I Alsace dyrkes der typisk kun otte druesorter, hvoraf Riesling, Gewürztraminer og Pinot Gris er de mest kendte. De andre hvidvinsdruer der dyrkes her tæller Pinot Blanc, Pinot Noir, Muscat, Sylvaner og Chasselas.

Bourgogne

Regionen er verdensberømt for sine Pinot Noir-vine, men her dyrkes også Chardonnay i store mængder. Faktisk er der plantet næsten lige så meget Chardonnay i Bourgogne som der er Pinot Noir. Klimaet er relativt forskelligartet, hvilket giver mineralske vine, som ligeledes ofte kendetegnes ved at være fyldig og frugtig.

Bourgogne vin er nogle af de mest eftertragtede i verden, og de er særdeles velegnet til at lagre i flere år. De bedste eksempler kommer ofte fra Grand Cru- og Premier Cru-vinmarker, men der findes også mange gode landsby vine og regionale vine. Vine såsom Puligny-Montrachet, Mersault osv er blot få eksempler på hvidvine fra området, som af mange betegnes som nogle af verdens bedste.

På Drueklubben har vi et stort udvalg af hvidvine fra Bourgogne, som du kan tage et nærmere kig på lige her. Der er med sikkerhed en flaske vin, som matcher dine præferencer. 

Hvidvin fra Tyskland

Tyskland som hvdivinsregion er ofte kendetegnet ved Riesling, hvilket ikke er nogen overraskelse. Riesling er Tysklands mest beplantede druesort, men der produceres også en lang række andre lækre vine på f.eks. sylvaner, Gewürztraminer og Pinot Gris.

Tysk hvidvin har en stor variation i stilarten, hvor man kan finde alt fra frisk og sprød Riesling fra Mosel og Pfalz til flasker på Gewürztraminer der er en mere frugtig og sød vin.

Mosel

Det tyske hvidvinsområde Mosel er kendetegnet ved Mosel-floden der løber igennem de mange skråninger og flotte vinmarker. Mosel er et velanset område, og både vinforhandlere og restauranter verden over kigger flittigt til området, for at finde kvalitetsvine. De stejle skråninger, der deler regionen omkring Moselfloden, består hovedsagelig af skifer, som er ideelt til at producere vin på.

Riesling vinene fra Mosel er kendt for deres fremragende kvalitet, hvor prisniveauet spænder mellem 75,00 dkk og op til 400-500 dkk. Du får meget for pengene med disse vine, som ofte er frisk og frugtig med aroma af æbler og citrus.

Hvidvin fra Italien

Italiensk hvidvin er mest kendt for sine tørre og syreholdige udgaver, men kan også fremstå mere fyldig og frugtig alt efter hvor i Italien man befinder sig.

I samtlige vinregioner i Italien er producenterne tro overfor områdets lokale druesorter, hvilket både gælder for hvidvins områderne og rødvins områderne.

Toscana

Toscana er en af Italiens mest anerkendte vinområder, og områdets hvidvine fremstår ofte af høj kvalitet og er samtidig prisvenlige. Toscana vin er kendetegnet ved at druerne får mere sol og varme end hvidvins områderne i Tyskland og Frankrig, hvilket resulterer i mere en mere aromatisk vin med duft af tropiske frugt. Stilen er mere fyldig og elegant, men kan til tider også være tør med en god syre. Denne type vin er oplagte at nyde sammen med mad såsom fisk eller sågar kylling.

Hvilke druer producerer man hvidvin på?

Der findes mange forskellige druetyper, der kan bruges til at fremstille hvidvin, men de mest almindelige er Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot Grigio. Disse er blot et lille udpluk af de mange forskellige druesorter, som man i dag bruger til at producere vin med.

Det kan være svært at kende forskellene på disse, og derved også finde ud af hvilken druetype de bedst passer til ens egne smagspræferencer. Vi vil derfor nu kort gennemgå en håndfuld af de mest anerkendte hvidvinsdruer, så du ved hvilken drue, der skaber en aromatisk vin med masser af frugt samt en let vin med en mere floralsk duft. .

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner trives godt under streng produktionskontrol og høstes derfor bedst, når vinbønderne begrænser udbyttet og udskiller nogle af druerne. Østrigske druesorter er fantastiske til at lave hvidvin på. Når du åbner en flaske på denne druetype, vil du sandsynligvis dufte noget skarp med hvid peber og stenfrugter som fersken og abrikos. Det varierer dog fra sted til sted. De lette og syrlige flasker vin er ofte mere prisvenlige, og er det man i Wachau-regionen i Østrig kalder for Steinfeder.

Riesling

Rieslingvine er meget aromatiske med karakteristiske og komplekse duftprofiler af citrus, hvide blomster og honning. Unge Rieslingvine  har ofte mere karakter og duft af grønne æbler og citrusfrugter, hvilket giver dem en dejlig frisk og sprød stil. På grund af druens tydelige syreindhold er Rieslingvinene rene i smagen, og fungerer derfor godt til salater, fisk og skaldyr.

Riesling-druen har som tidligere nævnt evnen til at overføre jordens mineraler til vinen, hvilket resulterer i en bred vifte af smagsvarianter afhængigt af hvor og hvordan druerne dyrkes.

Chardonnay

Chardonnay er nok den mest kendte hvidvinsdrue, og den bruges til at fremstille alt fra hvidvin på begynderniveau til nogle af de dyreste og mest eftertragtede flasker i hele verden. Chardonnay-druen er relativt nem at dyrke og plantes derfor i mange forskellige lande. Dette har resulteret i en bred vifte af stilarter, hvilket gør det svært at beskrive, hvordan en "typisk" Chardonnay baseret vin smager

Smagen af Chardonnay-vin kan variere meget afhængigt af, hvor flasken kommer fra, og hvordan den er produceret. I varme klimaer giver druerne ofte mere moden frugt med tropiske noter, mens hvidvinene i køligere klima områder har tendens til at være mere frisk og sprød med aroma af grønne æbler og citrus. Lagring på egetræ kan også spille en rolle i Chardonnay-smagen, hvilket resulterer i smagsnoter af vanilje, smør og ristet brød.

Chardonnay er en meget alsidig druetype, hvorfor den kan producere kvalitetsvin fra mange forskellige lande i hele verden. Chardonnay kan opleves i et hav af forskellige variationer alt efter om den kommer fra de oversøiske lande såsom Australien, Chile og sydafrika eller de europæiske vinlande såsom Spanien, Italien og Frankrig.

Hvidvins forskellige stilarter

Hvidvin fremstilles i mange forskellige stilarter, lige fra de søde og frugtige vine, der er kendt som dessertvine, til de sprøde og tørre hvidvine, der er perfekte til at drikke på en varm sommerdag. Der findes også lette hvidvine og fyldige hvidvine, så der er helt sikkert en hvidvins stil, der passer til din smag.

Uanset om du er på udkig efter en frisk og sprød Grüner Veltliner eller en fyldig Chardonnay kan du med sikkerhed finde en flaske der passer lige din smag. Vi vil nu se lidt nærmere på de forskellige stilarter der er indenfor hvidvin.

Sød hvidvin

Sød hvidvin er perfekte til dem, der synes at hvidvin ofte er lidt for tør til deres stil. Vinene kan fremstilles af alle druesorter, men ofte bruges Riesling- eller Gewürztraminer-druen, hvor høsten foregår senere på året. Netop det senere høsttidspunkt skaber mere sødme i vinen, og får den til at fremstå mere indbydende. Søde hvidvine kan nydes som en aperitif eller til dessert, og er det perfekte valg til en sommerdag i solen.

Tør hvidvin

Tørre hvidvine er den mest populære stil af hvidvin og er perfekte til at drikke alene eller til mad. Tørre hvidvine fremstilles af en lang række forskellige druesorter, herunder Sauvignon Blanc, Chardonnay og Pinot Grigio.

Let hvidvin

Lette hvidvine er perfekte til at nippe til på en varm sommerdag. Disse forfriskende vine fremstilles af druesorter som Sauvignon Blanc og Pinot Grigio og har ofte et lavere alkoholindhold end andre hvidvine.

Fyldig hvidvin

Fyldige hvidvine er perfekte til at blive kombineret med mad, da deres fyldigere stil kan tåle mere kraftige retter. Chardonnay er den mest populære fyldige hvidvin, men andre druesorter kan også anvendes. Fyldige hvidvine har tendens til at blive lagret på egetræsfade, hvilket giver dem en mere kompleks smagsprofil. Det er meget udpræget i blandt andet Chablis-regionen i Frankrig.

Som du nok kan forstå, findes der mange forskellige hvidvins stile, så der er helt sikkert en, der passer til din smag.

Hvordan opbevarer og serverer man hvidvin?

Hvidvin skal opbevares køligt og mørkt på et køligt og mørkt sted. Den ideelle temperatur er mellem 5 og 15 grader. Opbevaring af vin har mange tommelfingerregler, som man med fordel kan følge. 

Når du vil servere en flaske hvidvin, kan du med fordel åbne flasken 30 minutter før den skal drikkes. Servér den køligt og sørg altid for at have en ekstra flaske på køn, hvis nu stemningen er til en mere.

Hvidvin og mad

Hvidvin går ligesom de andre vintyper rigtig godt til mad, og i den forbindelse er der en række ting som er gode at vide. Vi vil derfor gennemgå hvilke typer hvidvin, der passer godt til forskellige typer af mad.

Vin til fisk

Vin til fisk er utroligt lækkert, og man kan sammensætte vin til fisk på mange måder. Står menuen på sushi eller andet utilberedt fisk vil det oplagte valg være en flaske tysk riesling, hvor man kan fornemme et snært af restsødme. Østrigsk hvidvin på enten Riesling eller Grüner Veltliner er også sikre valg, som spiller din sushi endnu bedre.

Skal fisken derimod steges, grilles eller koges får den ofte en mere fyldig fornemmelse, hvilket kræver en anden type hvidvin. Her skal der vin med god fedme og syre til. En flaske hvidvin fra Chablis, bordeaux eller en oversøisk Chardonnay vil helt overordnet være gode bud, som man næsten ikke kan gå galt i byen med. . 

Når fisken dampes eller bages virker den stadigvæk let, og derfor vil en forholdsvist let og elegant hvidvin med moderat syre være det rette match. Sauvignon Blanc fra New Zealand eller Loire, Italiensk Pinot Grigio eller Spansk Albariño vil være hvidvins typerne, der med sikkerhed lever op til disse krav.

Salater kan sagtens sammensættes til din fisk, og specielt om sommeren er friske salater en skøn type af tilbehør, som hvidvin ligeledes passer rigtig flot til.

Vin til skaldyr

Vin til skaldyr skal kunne bidrage med forskellige smagsnuancer afhængig af den enkelte type. Til retterne med et let og saltet udtryk såsom østers og muslinger, vil en flaske Chablis være det oplagte valg. Et andet valg kunne derimod være en flaske Albariño fra Spanien. Mange påstår at vin fra for eksempel Rias Baixas får et mere saltet præg, men på samme tid er det en vin med frisk syre som virker mere let.

Federe retter som for eksempel hummersuppe og skaldyrs paella er en helt anden sag. I disse retter er der mere fedme og generelt mindre syre. De lette og syrerige vine vil føles sure og tynde.

Du vil i dette tilfælde nok foretrække en vin med mere fedme og mindre syre. Vinen skal dog stadigvæk have syren til at kunne komplimentere det dejlige mad. Hvidvin fra Bourgogne i Frankrig eller Rioja i Spanien lavet på Macabeo, med lidt fedme vil være to gode bud.

Sådan vælger du den rigtige hvidvin til dine behov

Det første du skal overveje, er hvilken slags lejlighed du vil drikke din hvidvin til. Hvis det er et formelt middagsselskab, vil en fyldig hvidvin passe godt til maden. Til en mere afslappet sammenkomst vil en let hvidvin eller en frugtagtig sød hvidvin gøre tricket.

Når du har besluttet dig for, hvilken stil hvidvinen skal have, kan du indsnævre dine valgmuligheder ved at overveje, hvilke druesorter du foretrækker.

Hvis du stadig har svært ved at beslutte dig, er du velkommen til at tage fat i Drueklubben. Vi står altid klar til at guide dig i vinens store verden, så du kan finde den bedst mulige hvidvin lige meget om du mest er til en vin fra Italien, Tyskland eller Frankrig.

De mest stillede spørgsmål

Vi har gjort det nemt for dig, at få besvaret nogle af de mest stillede spørgsmål lige her.

Hvor længe kan hvidvin holde sig?

Generelt set lagres hvidvin ikke så godt som rødvin. Det skyldes, at tanninerne i rødvin er med til at konservere den og give den en længere holdbarhed. Hvidvin er normalt bedst inden for 1-3 år efter at være blevet tappet på flaske. Derefter vil den begynde at miste sin smag og blive mere vinagtig. Det afhænger dog meget af hvilken flaske der er tale om.

Hvor længe kan hvidvin holde sig efter åbning?

Når du åbner en flaske, begynder den at oxidere og mister derved sin smag. Denne proces sker meget hurtigere med hvidvin end med rødvin. Et lille træk er at sætte proppen i igen hurtigst muligt efter åbning og stille den tilbage på køl. På den måde vil din vin kunne holde sig 3-5 dage i køleskabet.

Hvor mange kalorier er der i et glas hvidvin?

Et glas hvidvin (125 ml) indeholder i gennemsnit ca. 100 kalorier. Dette kan variere alt efter druetype, alkoholindhold og vinens sødme.