-
Chablis Naturvin 2015 “7ÉME” Julien Brocard
Normalpris 350,00 krNormalprisStykpris pr. -
Petit Chablis 2019 “Les Plantes” Julien Brocard
Normalpris 275,00 krNormalprisStykpris pr. -
Puligny-Montrachet 2017 1ér Cru “Hameau de Blagny”
Normalpris 895,00 krNormalprisStykpris pr. -
Beaune “Montée Rouge” 2017 Domaine Moissenet-Bonnard
Normalpris 290,00 krNormalprisStykpris pr. -
Auxey-Duresses “Les Fosses” 2018 Domaine Moissenet-Bonnard
Normalpris 270,00 krNormalprisStykpris pr.
Hvid bourgogne er i bund og grund hvidvin der kommer fra Bourgogne regionen i Frankrig, der ligger sydøst for Paris. Hvid Bourgogne er en af de mest populære og dyreste hvidvine i verden. Grunden til at hvidvine fra Bourgogne er en af de mest kendte hvidvine er blandt andet på grund af jordbunden, som giver vinen nogle helt ekstraordinære noter, der er med til at gøre hvidvinene helt unikke.
Bourgogne regionen
Når man taler om Bourgogne regionen, så er det vigtigt at forstå opdelingen. Regionen er nemlig opdelt i Côte Challonais, Côte d'or og mâconnais. Nogle vil argumentere for at Beaujolais er en del af Bourgogne regionen, men den bliver i større og større grad defineret som sin egen region. Når man taler om Bourgogne er Beaujolais ikke vigtigt, og derfor springer vi let og elegant over denne.
Côte d'or
Skråningen Côte d'Or betyder "den gyldne skråning", og denne er hjemsted for to verdenskendte underregioner: côte de nuits og cote de beaune. Begge områder producerer exceptionelle rødvine, men det er dog Côte de nuits der er hjemsted for de absolut bedste rødvine. Det er også her man finder nogle af verdens dyreste vine. Når det kommer til hvidvin er det kun Côte de Beaune man snakker om.
Côte de Beaune
Côte de Beaune producerer både rødvin og hvidvin, men det er dog hvidvinen der slår området fast som et navn på den internationale vin scene. Området dækker over kommunerne Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet og Mersault, som alle tre er kendte vinområder indenfor hvidvin.
Côte Challonais
Côte Chalonnais-området starter der, hvor côte d'or slutter, og strækker sig yderligere 30 kilometer sydpå indtil mâcon. I modsætning til Côte d'Ors lange strækning med ideelle skråninger er terrænet her varieret og kuperet, hvilket giver druer af lavere kvalitet, der kan variere en del.
Vinene fra Cote Chalonnais kan ikke sammenlignes med vinene fra Cote d'Or i kvalitet. Der er tale om mere mere enkle vine, der er beregnet til at blive drukket unge og koster derfor ligeledes betydeligt mindre. Det er dog kun rimeligt at sige, at der faktisk produceres nogle gode vine i Cote Chalonnais - de er bare svære at finde.
De mest kendte hvidvine fra området er Rully og Montagny vinene.
Mâconnais
Mâconnais området begynder der, hvor Côte Chalonnaise slutter mod syd. Området er et af de varmeste i Bourgogne, hvilket i vinene kommer til udtryk ved, at de er både tungere med et højere indhold af alkohol samt mindre syre end man ser i de andre områder.
Når man snakker om hvid Bourgogne fra Mâconnais, er det Pouilly-fuissé, Saint-Véran og Mâcon man taler om.
Jordbunden i Bourgogne
Et af de vigtigste elementer i de gode Bourgogne vine er jordbunden, eller terroriet som man kalder det. I Bourgogne har jorden nogle helt specifikke kendetegn, som er med til at skabe de eftertragtede hvidvine og rødvine.
Jorden er præget af store mængder kalk, hvilket de mange vinplanter på de forskellige marker trives rigtig godt i.
Nøglen til Bourgogne's mange gode hvidvine er den komplekse kalk- og mineralsammensætning i undergrunden. Desuden er der tradition for at lagre disse vine på franske egetræsfade, såkaldte barriques. De bedste hvidvine har en stor kompleksitet, der hovedsageligt skyldes terroiret, samt en karakteristisk cremet eller nøddeagtig smag og tekstur, som fadlagringen har givet vinene.
Hvilke druer laver man Bourgogne hvidvin på?
Hvid bourgogne laves hovedsageligt på druen Chardonnay, men kan i få tilfælde også laves på Aligote druen. Det er dog Chardonnay, som er den helt store stjerne indenfor hvid Bourgogne, da den har den absolut bedste evne til at overføre jordbundens fantastiske mineraler til vinen.
Chardonnay
Chardonnay er en af verdens mest beplantede druesorter, da den har en unik evne til at kunne vokse i mange forskellige forhold. I Bourgogne har Chardonnay uden tvivl sin storhed, hvor druen bruges til at lave nogle af de bedste vine indenfor hvidvins typen.

Bourgogne hvidvin
Bourgogne hvidvin er den måske mest populære og anerkendte hvidvins type der findes. Ikke mange andre hvidvins områder kan måle sig med den helt unikke kvalitet man finder i en flaske hvid Bourgogne.
Hvidvine fra Bourgogne er kendetegnet ved at være af høj kvalitet, som alt efter hvilke kommuner vinene kommer fra besidder nogle unikke karakteristika i forhold til smag, duft og udseende.
Ligesom mange andre steder afhænger vinens kvalitet også af hvilke producenter der er tale om, høsten og selvfølgelig de enkelte marker.
Det er vigtigt når man er på udkig efter en god hvid Bourgogne at kigge på etiketten, hvor man hurtigt skal finde hvilken årgang flasken er. Det har stor betydning for vinens kvalitet.
Chablis hvidvin
Chablis er en kommune i den nordlige del af Bourgogne i Frankrig og er mest kendt for sin hvidvin. Vinområdet Chablis ligger i departementet Yonne og dækker dele af Côte d'Or og Auxerrois.
Chablis-vinenes stil er unik, hvilket skyldes den kimmeridgiske jordbundstype, der findes i området. Denne jordbund består af mergel (en blanding af kalksten og ler), hvilket giver vinene en mineralsk kvalitet, som ikke findes i andre Bourgogne-vine.
Chablis-distriktet ligger i det nordlige Frankrig. Druerne har svært ved at nå fuld modenhed på grund af klimaet, hvilket adskiller dem fra andre hvidvine fra Bourgogne og især fra resten af verden. Derfor er vinene altid tørre, lyse og uden nogen form for antydning af tropiske frugter.
Chablis hvidvin findes i forskellige prisklasser, og der kan derfor ligeledes være stor forskel på kvaliteten i den enkelte flaske.
Drueklubben anbefaler:
Petit Chablis 2019 “Les Plantes” Julien Brocard
Mersault hvidvin
Meursault er i toppen indenfor hvid Bourgogne, og især de fadlagrede hvidvine. Meursaults kommune dækker 437 hektar, hvilket gør den større end både Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet tilsammen. Disse tre områder anses for at være de bedste til fremstilling af hvidvin fra Bourgogne.
Mersault hvidvine regnes for de mest mineralske, fede, elegante og komplekse hvidvine i Bourgogne. Mersault hvidvine har en unik evne til at man kan fornemme undergrundens mineraler i vinen. Unge Mersault vine har en gylden nuance med duft af hvide blomster og citrus med noter af grøn æble. Ligger hvidvinen et par år kan man fornemme flere noter af brunet smør, nødder og moden frugt.
Der findes ingen grand cru hvidvine fra Mersault.
Puligny-Montrachet hvidvin
Puligny-Montrachet bliver ofte udråbt som verdens bedste hvidvinsregion, lige over Chassagne-Montrachet. Nogle placerer måske Meursault vin endnu højere, men uanset hvad er Puligny-Montrachet vine utvetydigt af højeste kvalitet, og i top tre inden for hvid Bourgogne.
Det, der adskiller disse bourgogne fra de andre, er deres perfekte balance mellem fylde, syre og mineralitet - egenskaber, der sikrer, at de aldrig bliver flade eller tunge.
Disse vine kræver dog en vis lagring, hvor en god tommerfingerregel er 5 år for almindelige flasker, 10 år for premier og grand cru vine, før de når optimal drikkemodenhed.
Når det er sagt, kan en stor vin fra Puligny-Montrachet ved korrekt lagring opbevares og nydes i op til 20 år. Mange vil sige at dette er den bedste vin man kan komme i nærheden af indenfor næsten alle prisklasser.
Drueklubben anbefaler:
Puligny-Montrachet 2017 1ér Cru “Hameau de Blagny”
Chassagne-Montrachet hvidvin
Chassagne falder ind på tredjepladsen blandt de bedste kommuner, med Puligy og Mersault foran sig - som i øvrigt begge er rene hvidvins kommuner.
Vinene fra Chassagne har en tilsvarende fylde og rigdom som vinene fra de to andre højt rangerede kommuner, men mangler en smule i finesse, mineralitet og kompleksitet. Derfor har disse vine en tendens til at være fyldige og fede - ja, næsten overdådige. De har også en tendens til at være gullige i farven med en tydelig smørduft. Syren i disse vine er ofte afdæmpet.
Bourgogne hvidvin og mad
Hvid Bourgogne er helt exceptionel til mad, da disse hvidvine har meget kvalitet, kompleksitet og rank end mange andre vine. Hvid Bourgogne er oplagt at sammensætte med fisk i næsten alle former, og hvidvinene kan endda matche fjerkræ og andet lyst kød.
Opbevaring og lagring af hvidvin fra Bourgogne
God vin skal opbevares med omhu, og når vi taler Bourgogne vin er dette ingen undtagelse. Opbevaring af vin kan være svær, da der er mange forhold man skal være opmærksom på.