Kollektion: Grüner Vetliner

10 produkter

I 2019 var 31% af de Østrigske vinmarker beplantet med Grüner Veltliner, som er en af de mest kendte østrigske druesorter. Dermed er det den dominerende drue i vinproduktion i Østrig. Grüner Veltliner dyrkes i hele landet, men de bedste eksemplarer bliver lavet i regionen Niederösterreich - eller nærmere i Wachau, Kamptal og Kremstal. Det er også i disse områder, hvor druen Grüner Veltliner er mest beplantet. Over 50% af vinmarkerne er beplantet med denne Grüner Veltliner druen. I disse områder er næsten halvdelen af vinmarkerne også beplantet med vinstokke, der er over 30 år gamle. 

Grüner Veltliner er en hvidvinsdrue, der stammer fra Østrig. Druen er opkaldt efter byen Veltlin i Italien, hvor den første gang blev nævnt i historiske dokumenter tilbage fra 1230. Grüner Veltliner er en alsidig drue, der kan bruges til at lave alt fra tør bordvin til søde vine og mousserende vin.

 

Grüner Veltliner druen

Grüner Veltliner druen er en højproduktiv drue, og den gør sig derfor bedst, når vinbønderne kontrollerer udbyttet og skiller nogle af druerne fra. Druen Grüner Veltliner er en grøn druesort, og bruges derfor til produktionen af hvidvin.

Druen Grüner Veltliner kan ikke findes i de klassiske vinlande såsom Italien og Frankrig, men den kan findes i enkelte eksemplarer i lande som Ungarn og tjekkiet.

Kølervæskeskandalen

Østrigske vine har igennem en længere periode været stærkt kritiseret, fordi de for mange år siden var involveret i en skandale, hvor nogle producenter tilsatte et stof der findes i kølervæske.

Disse dage er dog talte, og der bliver i dag produceret skønne vine i Østrig. Østrig producerer både rødvin og hvidvin, men man må sige at det er østrigsk hvidvin, der har høstet mest anerkendelse. Det er specielt Grüner Veltliner druen, som er grundstenen i den fantastiske hvidvin.

Det skønne alpe land Østrig producerer ligeledes vin på Pinot Noir druer. 

Grüner Vetliner hvidvin

Når du åbner en flaske Grüner Veltliner, som er en østrigsk hvidvin, kan du som oftest forvente en let krydret næse med hvid peber og stenfrugter såsom fersken og abrikos. Den findes dog i mange forskellige kvaliteter, og vinen varierer meget fra de forskellige områder. De lette og syrlige vine er ofte i et mere venligt prisleje, og som er den vintype, der i Wachau kaldes for Steinfeder.

Når druerne bliver mere modne og får mere sol, kommer duften af stenfrugter, citrus og måske endda en anelse eksotiske frugter mere frem i næsen. Det er lidt det samme man kan opleve med Riesling druen.

Grüner Veltliner vin

Derudover bliver vinene mere fyldige og super intense i både smag og duft. I munden kan de næsten føles mousserende selvom det er en stille vin.

Hvis du vil smage prestige Grüner Veltliner, skal du lede efter Smaragd vinene fra Wachau eller enkeltmarks (ried) vine fra Kamptal. Specielt Lamm-marken er blevet populær internationalt for sine fantastiske versioner af Grüner Veltliner. 

Den berømte vinkritiker og vinforfatter Jancis Robinson skriver blandt andet:

Another reason Grüner Veltliner has impinged on the consciousness of the wine world recently is that the quality of all Austrian wines has become so excitingly and consistently high that no fine wine enthusiast can afford to ignore them.” 

Grüner Veltliner vs Chardonnay

Når vi snakker store vine, så sammenligner vi dem ofte med de franske. Grüner Veltliner er dog rigtig svær at sætte over for Chardonnay og Sauvignon Blanc, da den er helt unik. Man gjorde det dog i 2002, hvor Jan Paulson havde samlet adskillige vinkritikere for at lade dem smage på en masse top Grüner Veltliner, for derefter at sammenligne dem med noget af det bedste hvide bourgogne du finder – Montrachet, Corton Charlemagne, Leflaive og Ramonet.

Mange snakker om Parissmagningen i 1976 som banebrydende for fransk vin, og selvom denne smagning ikke var lige så stor, synes vi dog, at den mangler mere anerkendelse, når en så stor vin person som Jancis Robinson siger sådan her om den:

” Before this London tasting back in 2002, I could not imagine it would be anything other than a walkover for Chardonnay in general and white burgundy in particular. After the tasting I could hardly believe the results: seven of the top 10 places had been taken by Austrian wines, some Chardonnays but mainly Grüner Veltliners – but this was a result that replicated similar ones in the other, similar tastings. This proved to me that Grüner Veltliner is capable of producing very fine, full-bodied wines well capable of ageing. The top wine of all was a Knoll Grüner Veltliner Smaragd Vinothekfüllung 1990 which obviously had years more ahead of it – unlike many white burgundies of the same age.” – Jancis Robinson

Grüner Veltliner og mad

Skal du nyde en flaske østrigsk hvidvin på Grüner Veltliner drue, så vil jeg foreslå at sammensætte det med asiatisk mad. Smagen i vinene passer utroligt godt til det krydrede mad.

Alternativ er vinene og skønne til salater med fisk eller lyst kød, hvor vinen med sine citrus noter og lette sødme passer perfekt til det sarte mad. Fisk er generelt godt til mange hvidvine, men østrigsk hvidvin bidrager med noget ekstra, som er svært at finde andre steder.

Vinen kan også nydes som aperitif eller på en skøn sommerdag på terassen.

Grüner Veltliner lagring

En flaske hvidvin på Grüner Veltliner kan alt efter årgang, jordbund og producent både nydes ung eller med lidt alder. Vælger man at vinen skal lagres, kan den ofte få noget mere dybde samtidig med at den sprudlende syre begrænses. Vi har gjort det nemt at lære mere omkring opbevaring af vin, hvilket du kan læse mere om under hvert produkt.