Zweigelt - En østrigsk upcoming

Zweigelt - En østrigsk upcoming

Zweigelt er en østrigsk rødvinsdrue. Dens historie kan dateres tilbage til 1922, hvor Fritz Zweigelt lavede en krydsning af to andre rødvinsdruer – Blaufränkisch og Sankt Laurent. Druen blev hurtigt populær og spredte sig rundt i det østrigske land. I starten blev den kaldt Rotburger, men fik senere hen sit navn Zweigelt eller Blauer Zweigelt, som den af og til bliver kaldt.

Krydsningen mellem de to druer Blaufränkisch og Sankt Laurent virker overraskende godt. Det kombinerer noget af førstnævnte drues bid med sidstnævntes elegance. Derudover modnes den tidligere end Blaufränkisch og knoppes senere end Sankt Laurent. Høstudbyttet bliver på den måde forøget markant. Dette har medført en stigende popularitet blandt de østrigske vinbønder, og har derudover også gjort den populær i Tjekkiet, Slovakiet og det vestlige Ungarn. Den er til og med også plantet på Hokkaido i Japan.

Eksporten af Zweigelt til de vinkonsumerende lande i Europa er dog ikke noget at prale med. Rødvin er i forvejen ikke noget, den brede befolkning forbinder med Østrig, og druen Zweigelt lyder heller ikke forfærdelig sexet og tiltalende i ørene på den almene dansker. Hvis Dr. Zweigelt nu bare havde heddet Dr. Pinot Noir eller Dr. Primitivo, havde historien måske været anderledes 😉

Læs mere om Østrigs national drue Grüner Veltliner lige her

Zweigelt er Østrigs anden mest dyrkede druesort og den mest dyrkede rødvindsdrue i hele Østrig. Med sine ca. 6.500 hektar udgør den 13,5% af Østrigs samlede vinmarksareal. Dette er i sig selv meget imponerende i og med, at druesorten først blev introduceret i år 1922.

Vine lavet på druen Zweigelt har typisk en intens violet-rød farve i glasset, duft af kirsebær og bløde tanniner. Typisk har vine på Zweigelt et alkoholindhold på omkring 12 - 13,5%. De resterende dele af vinens karakterer afhænger meget af producent, område og vinifikation. Derudover kan flere af vinene nemt gemmes i 10 - 15 år eller mere uden at tage skade, hvis vinen altså er fra en bedre producent og har fået den korrekte lagring. Noget af det helt unikke ved Zweigelt er, at de store vine faktisk kan nydes såvel unge som aldrende. 

Vores vinpartner KC Vinimport er specialist i Zweigelt. Besøg ham lige her

Da Østrig hovedsageligt er kendt for deres hvidvin, er Zweigelt kun tilladt at bruge i 2 af 15 DAC’er: Neusiedlersee DAC og den helt nye DAC, Carnuntum DAC. Mange vineksperter ser dog Neusiedlersee DAC og Zweigeltdruen som en ”Hidden Gem” indenfor vinverdenen.

Derudover bruges Zweigelt også ofte i Rosévin i Østrig. Dette giver typisk lette mineraliserede vine, som er lettilgængelige og ekstremt forfriskende.

Tilbage til blog

Se vores store vinudvalg

1 af 4