Vin til skaldyr

Vin til skaldyr

Når det gælder vin til skaldyr, er den generelle tommelfingerregel at vælge en hvidvin, som ikke overdøver skaldyrenes delikate smag. En tør Riesling eller Sauvignon Blanc er begge gode valg, og det samme gælder Pinot Gris. Hvis du er på udkig efter en rødvin, skal du vælge noget let og frugtigt, f.eks. en Beaujolais eller Pinot Noir baseret vin fra eksempelvis Bourgogne, Alsace eller Mosel.

Når man skal parre vin til skaldyr, afhænger det i høj grad af, hvilken type skaldyr der er tale om. Vi vil i dette indlæg komme med nogle tips og tricks til, hvilke vine man skal parre til de mest gængse skaldyr.

Vin til østers

Østers er en klassisk skaldyrs ret, der kan nydes med en række forskellige vine. Østers er smagsmæssigt til den salte side, hvorfor det er vigtigt at vinen kan spille godt op imod dette.

En mousserende vin som for eksempel Champagne, vil være et oplagt valg af sammensætte til dine østers. Østers kan både serveres naturel, gratineret eller med en frisk vinegrette til.

Er man ikke så meget til mousserende vin vil en tysk riesling eller en sauvignon blanc være et godt bud.

Vin til østers

Vin til hummer

Når det kommer til hummer, som af mange anses for at være det fineste man kan spise fra havet, er det vigtigt at vinen er i samme klasse.

Hummer har ofte en delikat og let sødmefuld smag, hvorfor vinen gerne må have en smule fedme og fylde. Til denne opgave vil en mineralsk og fed chardonnay fra Bourgogne være glimrende. Alternativt vil man på ingen måde gå galt i byen med en champagne, der her en let sødme.

Hummer kan serveres på mange former, enten i sin klassiske form eller i en hummersuppe, hvor hele jomfruhummer haler indgår.

Vin til hummer

Vin til kammusling

Kammusling er en super lækker type skaldyr, som er populær at servere på restauranter, men som uden tvivl også kan tilberedes derhjemme.

Kammusling har både en let saltet og sødmefuld smag når de tilberedes hurtigt på panden med masser af smør. Til at matche disse smage vil en oversøisk chardonnay passe flot til.

Man kan dog også vælge at gå i den mere friske afdeling, hvor en sprød hvidvin på Grüner Veltliner fra Østrig eller en sprudlende riesling fra Tyskland vil være gode bud til den skønne kammusling.

Vin til kammusling

Vin til rejer

Rejer er uden tvivl en af forårets og sommerens mest populære skaldyr herhjemme, og det forstår man jo godt. Den meget delikate og friske smag passer bare godt til at blive nydt i det gode vejr.

Til de skønne rejer skal der findes en vin, der ikke har en for dominerende smag, da det blot vil overdøve rejerne. En sauvignon blanc med de karakteristiske blomstrede og floralske noter er uden tvivl vejen at gå her. Det er en skøn hvidvin, som går enestående til rejer.

Vin til rejer

Hvilken vin til skaldyr?

Når du skal vælge en vin til at servere til skaldyr afhænger det som sagt meget af, hvilken type skaldyr der er tale om.

I sidste ende er du altid selv herre over, hvilken vin du kan lide til det mad, som du laver. Din smag kan være langt fra dine gæsters, og derfor kan det være svært at vælge en vin, som både du og dine gæster finder tiltalende.

Tips og tricks til skaldyr og vin

Hvad gør du så for, at dine gæster føler sig lige så tilpas med vinen som dig. Et fedt trick at have oppe i ærmet, når det kommer til skaldyr er citronen. Citron giver en masse syre til maden og får samtidig vinen til at fremstå mindre sur og dermed også mere sød. Det vil sige, at hvis du vil give dig i kast med en østrigsk Riesling med høj syre og din gæst er til sødere vin end dig, så giver du bare et ekstra sprøjt citron på gæstens anretning.

Tilbage til blog

Se vores store vinudvalg

1 af 4