Vin til fisk

Når der kommer fisk på bordet, kan det serveres i et utal af forskellige anretninger. Alt fra Sushi, laks, torsk, havtaske og rødspætte går herindunder og anrettes på 1000 forskellige måder. Dog findes der gode huskeregler og værktøjer, som du kan bruge, når du skal finde vinen, der passer lige præcis til fin fiskeanretning.

Først og fremmest er det vigtigt at vælge en vin, som du godt kan lide, men det er samtidig vigtigt at huske på, at en vin kan fremstå helt anderledes, når den bliver serveret til forskellig mad. For at forstå hvilken vin, der skal sammensættes med maden, er det altid vigtigt at sætte sig ind i, hvad der bliver serveret. Som nævnt kan fisk laves på mange forskellige måder, og der er ikke en bestemt vintype, der passer perfekt til f.eks laks. Der findes laksecarpaccio, røget laks, grillet laks og gravad laks. Ofte er tilbehøret også vigtigt, da det bidrager med både fedme og syre. Forestil dig at få samme ret med enten en skive citron eller en dildmayo. I sidste ende er det dog tilberedningen, der har mest at sige.

Når du serverer sushi eller andet fisk råt vil det oplagte valg være tysk riesling med et snært af restsødme. Østrigsk Riesling og Grüner Veltliner er også sikre valg. Når fisken derimod bliver stegt, grillet eller kogt får den en mere fyldig fornemmelse og bliver oftest anrettet med en skive citron. Her skal der vin med fedme og syre til. Hvid bourgogne, hvid bordeaux og oversøisk Chardonnay vil helt overordnet være gode bud. Når fisken dampes eller bages fornemmes den stadigvæk let, og derfor vil en forholdsvist let hvidvin med syre skulle bruges her. Sauvignon Blanc fra New Zealand eller Loire, Italiensk Pinot Grigio eller Spansk Albariño vil være vine, der lever op til disse krav.

Er du mere til rødvin, er det også en løsning på dette. Hovedårsagen til at man som regel ikke drikker rødvin til fisk er at tanninerne i rødvinen ofte kommer til at få fisken til at fremstå flad og kedelig, derfor vil man have en rødvin der stort set opfører sig som en hvidvin. Vi er altså ude efter en rødvin med fin syre og lav tannin, som helst ikke er fadlagret. Pinot Noir fra de kolde klimaer er oplagte hertil. Tysk Spätburgunder, New Zealandsk Pinot Noir og Østrigsk Pinot Noir eller Sankt Laurent vil være gode valg. Derudover vil simpel Beaujolais også være helt oplagt. Rødvin skal dog helst bruges som erstatning for de lidt fyldigere hvidvine, I min verden bør rødvin ikke serveres til f.eks sushi eller gravad laks. Serverer du rødvin til de helt lette retter vil det oftest ikke fungere, da den smule tannin rødvinen bidrager med ville påvirke den lette fisk for meget.

Tilbage til blog

Se vores store vinudvalg

1 af 4