Opbevaring af vin

Opbevaring af vin

Er du en del af de mange personer, der ikke har helt styr på om en vin har godt af at ligge nogle år før den drikkes, og i så fald hvilke vine dette gælder for? Fortvivl ej, vi har her lavet en guide med nogle overordnede retningslinjer, som du kan følge når det gælder lagring og opbevaring af vin.

Hvilke vine egner sig til lagring?

Det kan være en jungel at navigere i hvilke vine, som egner sig til at lagre i mange år, og hvilke vine der har bedst af at drikkes ung. Der er mange faktorer, der spiller ind på om en vin kan lagres eller ej. Der er forskel på de enkelte vintyper, hvilke druer vinen er lavet på, hvilket land og område vinen kommer fra, og endda hvem producenten er.

Hvilke druesorter egner sig til lagring?

Når det gælder lagring af en vin, er druesorten en af de vigtigste faktorer man skal tage hensyn til. En tommerfingerregel som man kan benytte til at vurdere den enkelte druesort er syre og tannin niveauet i druen. Tannin og syreholdige druer egner sig typisk godt til langtidslagring, da vinens udvikling ofte har godt af ekstra tid i flasken.

Eksempler på druetyper der egner sig godt til at ligge i mange år før vinen drikkes er Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og til dels Sangiovese.

Hvis man ser på ovenstående druer har de en ting til fælles, og det er at det er blå druesorter, som bruges til at lave primært rødvin. Det er altså generelt rødvine, som egner sig godt til at lade vinen ligge længe, men der er dog enkelte undtagelser.

Hvidvin lavet på Riesling druen eller Chardonnay druen har begge gode muligheder for at udvikle sig og blive bedre over tid. Det har dog stor betydning for lagringspotentialet om producenten har høj kvalitet eller om det er mere konsumentfokuserede producenter. Typisk vil man skulle op på en høj hylde, for at finde de bedste producenter, hvis vine egner sig til lagring.

Den anden undtagelse er champagne, som i nogle tilfælde kan holde lang tid ved korrekt opbevaring. Det afhænger igen af den enkelte flaske, hvilket vi vil komme ind på længere nede.

Opbevaring af rødvin

Rødvine er de vine som i bund og grund egner sig bedst til at lagre over en længere periode. Ser man på hvilke vine, der specielt egner sig til langtidslagring kan man kigge på druesorterne. Derudover er der nogle specifikke områder, hvor man laver vin, der kan gemmes i mange år.

Det er i høj grad de mest klassiske vinområder såsom Piemonte (Barolo og Barbaresco), Bourgogne og Bordeaux man skal kigge efter her.

Disse områder producerer generelt meget lagringsværdige rødvine. De fleste vine er dog konsumentvine, så igen er det vigtigt at det er vellavet rødvine fra gode producenter.

Den største del af de rødvine man køber skal gerne drikkes inden et par år, hvorimod nogle enkelte flasker rødvin kan holde sig 20-30-40-50 år afhængigt af flasken og hvordan den opbevares.

Køber du en rødvin med det ønske at gemme den i mange år er det vigtigt at rødvinen opbevares korrekt. Dette kan du læse mere om længere nede i artiklen.

Opbevaring af vin i vinkælder

Opbevaring af hvidvin

Hvidvin egner sig som tommerfingerregel ikke til at gemme i mange år. Hvidvine skal som udgangspunkt drikkes inden et par år fra man køber sin vin. Unge vine har ofte mere syre og virker mere friske, hvilket man ofte ønsker i hvidvin.

Opbevaring af Champagne

Champagne, som jo er en mousserende vin, kan som udgangspunkt både drikkes indenfor et par år, men vinen ødelægges ikke ved at gemme dem i flere år. Igen handler det meget omkring kvaliteten af den enkelte flaske og producent samt hvordan man opbevarer vinen. Mousserende vine er som udgangspunkt ikke anderledes end stille vine, som for eksempel rødvin, hvidvin eller portvin.

Opbevaring af portvin

Portvin er en af de vintyper der egner sig bedst til at gemme i mange år sammen med rødvinen. Her er det ikke unormalt at man finder portvine der er mere end 30-40 år gamle. Så længe flaskerne opbevares efter de korrekte forhold, kan portvinen opnå stor udvikling ved lagring.

Opbevaring af vin der skal drikkes inden for et par år

Når det gælder opbevaring af vin, der skal drikkes som en ung vin (inden for et par år) er der ikke de store forholdsregler man skal tage højde for. Der skal meget ekstreme forhold til for at ødelægge vinen, hvis de skal drikkes indenfor kort tid. Så længe man opbevarer vin med nogenlunde sund fornuft, og placere flaskerne et nogenlunde mørkt rum enten i køkkenet eller stuen. Det kunne ligeledes være et mørkt skab.

Er der tale om en mousserende vin, hvidvin eller rosévin kan man blot placere flaskerne i køleskabet, hvor temperaturen gør, at de er lige til at drikke.

Opbevaring af vin i vinkøleskab

Opbevaring af vin der skal drikkes om lang tid

Når man køber vin med den tanke/ønske at lade den ligge i mange år, har opbevaringen af flaskerne større betydning. Her er der nogle vigtige forhold omkring opbevaring af flaskerne der er nødvendige at vide. Temperatur, lys og luftfugtighed er nogle af de ting, der er vigtige at forholde sig til.

Vinen skal opbevares ved stabil temperatur

Vinen har det bedst ved en forholdsvis konstant temperatur, og den udvikler sig bedst ved ca. 12-14 grader. Ved lavere temperaturer går udviklingen langsomt, men ved varmere temperaturer, vil udviklingen accelereres unaturligt, hvilket i værste fald kan ødelægge vinen. I praksis betyder det, at hvis en vin opbevares ved stuetemperatur ,vil den udvikle sig dobbelt så hurtigt, som hvis den blev opbevaret korrekt ved 12-14 grader.

Vin er temperamentsfuld, når det gælder store temperatursvingninger. Pludselige ændringer i temperaturen kan skade vinen, hvilket er derfor du aldrig bør opbevare dine vine i køkkenet, hvor madlavning og udluftning kan forårsage store udsving på temperaturen på kort tid. Det bedste sted at opbevare vin, er i en kælder eller i et vinkøleskab. Har du ikke har nogen af delene, kan du blot stille vinen nederst i dit skab, hvor der er nogenlunde stabil temperatur.

Når vinen skal opbevares vil man altså ikke have for kolde temperatur eller højere temperatur end højst nødvendigt.

Opbevaring af vin

Vinen skal opbevares et mørkt sted

Opbevaring af vin på et mørkt sted er optimalt for at bevare kvaliteten. Mange mennesker tror, at det er bedst at opbevare deres vin i kælderen, men faktisk er ethvert rum uden lys og med en ensartet temperatur godt egnet. Det er også derfor, at rødvin leveres i mørkegrønne vinflasker - for at mindske eksponeringen for lys. Lysindfald udefra er ikke en optimal opbevaring af sin vin, hvorfor et vinkøleskab, et almindeligt køleskab eller lignende klarer opgaven uden problemer.

Vinen skal opbevares med den rette luftfugtighed

Selvom luftfugtigheden er det mindste af dine problemer, når vinene skal opbevares korrekt, er det en vigtig ting at have med i sin overvejelser.

Det eneste tidspunkt, hvor du skal være bekymret for fugtigheden, er, når du har vine, der skal opbevares i længere tid. Korkproppen, som giver vinen mulighed for at udvikle sig ved at få tilført ilt, er det svageste led i en vin, der har en holdbarhed på fem år eller mere. Hvis proppen bliver for tør eller fugtig, kan det påvirke vinens smag negativt.

Et ideelt sted at opbevare vin i længere tid er en almindelig kælder med en let forhøjet luftfugtighed. Nogle af de mere avancerede vinkøleskabe har endda et indbygget system, der garanterer en passende luftfugtighed. Det er desuden muligt at køb hele vinrum, hvor vinene får de helt optimale forhold.

Når man skal opbevare vin, er der altså mange forhold der spiller ind. Det vigtigste råd vi kan give er dog at opbevarer vinen med respekt. Du kan desuden altid tage fat i dem du køber vinen af - de ved med garanti hvordan vinen skal opbevares. Hvis ikke, så burde du nok finde et bedre sted at handle vin.

Tilbage til blog

Se vores store vinudvalg

1 af 4