Østrigske druesorter

I denne artikel vil jeg komme ind på nogle af de vigtigste og mest beplantede druesorter i Østrig i dag. Disse druesorter kan hver især noget helt specielt, med hver deres unikke karaktertræk. Størstedelen af alle østrigske vine laves på netop disse drue sorter.

De vigtigste druesorter som jeg vil komme ind på i denne artikel, er følgende:

  • Grüner Veltliner 

  • Riesling

  • Welschriesling

  • Zweigelt

  • Sankt Laurent

  • Blaufränkisch

Jeg vil herunder kort fortælle om druernes karaktertræk i de Østrigske versioner af vinene, og hvor de i høj grad bliver dyrket. Østrigsk vin har var været i stor fremgang de seneste år, og der er derfor naturligt dykke lidt nærmere ned i de druesorter, som man benytter til østrigsk vinproduktion.

Grüner Veltliner

I 2019 var 31% af de Østrigske vinmarker beplantet med Grüner Veltliner. Dermed er det den klart mest dominerende drue i den østrigske vinproduktion. Den bliver plantet i hele landet, men de bedste eksemplarer, bliver lavet i regionen Niederösterreich eller nærmere i Wachau, Kamptal og Kremstal. Det er også i disse områder, hvor der er beplantet klart mest Grüner Veltliner. Over 50% af vinmarkerne er beplantet med denne østrigske drue. I disse områder er næsten halvdelen af vinmarkerne også beplantet med vinstokke der er over 30 år gamle. 

Grüner Veltliner er en højproduktiv drue, og den gør sig derfor bedst, når vinbønderne kontrollerer udbyttet, og skiller nogle af druerne fra. Når du åbner en flaske østrigsk vin lavet på Grüner Veltliner, kan du som oftest forvente en let krydret næse med hvid peber og stenfrugter såsom fersken og abrikos. Den findes dog i mange forskellige kvaliteter, og vinen varierer meget fra de forskellige områder. De lette og syrlige vine er ofte i et mere venligt prisleje, og som er den vintype, der i Wachau kaldes for Steinfeder. Disse vine er ofte aromatiske vine med god friskhed, som er meget klassisk for østrigsk vin.

Grüner Veltliner stilart

Når denne nationale druesort bliver mere moden og vender mod solen, kommer duften af stenfrugter og måske også eksotiske frugter mere frem i næsen. Derudover bliver vinene mere fyldige og super intense i både smag og duft. Prisen følger dog med op. Hvis du vil smage prestige Grüner Veltliner, skal du lede efter Smaragd vinene fra Wachau eller enkeltmarks (ried) vine fra Kamptal. Specielt Lamm-marken er blevet populær internationalt for sine fantastiske versioner af Grüner Veltliner. 

Den berømte vinkritiker og vinforfatter Jancis Robinson skriver blandt andet:

Another reason Grüner Veltliner has impinged on the consciousness of the wine world recently is that the quality of all Austrian wines has become so excitingly and consistently high that no fine wine enthusiast can afford to ignore them.” 

Sammenligningen med de franske vine

Når vi snakker store vine, sammenligner vi dem ofte med de franske. Grüner Veltliner er dog rigtig svær at sætte over for Chardonnay og Sauvignon Blanc, da den er helt unik. Man gjorde det dog i 2002, hvor Jan Paulson havde samlet en masse vinkritikere til at smage på en masse top Grüner Veltliner overfor noget af det bedste hvidvine fra bourgogne du finder - Montrachet, Corton Charlemagne, Leflaive og Ramonet samt en række vine lavet på Sauvignon Blanc.
Mange snakker om Parissmagningen i 1976, som banebrydende for fransk vin, og selvom denne smagning ikke var lige så stor, synes jeg dog, at den mangler mere anerkendelse, når en så stor vinperson som Jancis Robinson siger sådan her om den:

” Before this London tasting back in 2002, I could not imagine it would be anything other than a walkover for Chardonnay in general and white burgundy in particular. After the tasting I could hardly believe the results: seven of the top 10 places had been taken by Austrian wines, some Chardonnays but mainly Grüner Veltliners – but this was a result that replicated similar ones in the other, similar tastings. This proved to me that Grüner Veltliner is capable of producing very fine, full-bodied wines well capable of ageing. The top wine of all was a Knoll Grüner Veltliner Smaragd Vinothekfüllung 1990 which obviously had years more ahead of it – unlike many white burgundies of the same age.” - Jancis Robinson

I 2019 var 31% af de Østrigske vinmarker beplantet med Grüner Veltliner. Dermed er det den klart mest dominerende drue i den østrigske vinproduktion. Den bliver plantet i hele landet, men de bedste eksemplarer, bliver lavet i regionen Niederösterreich eller nærmere i Wachau, Kamptal og Kremstal. Det er også i disse områder, hvor der er beplantet klart mest Grüner Veltliner. Over 50% af vinmarkerne er beplantet med denne østrigske drue. I disse områder er næsten halvdelen af vinmarkerne også beplantet med vinstokke der er over 30 år gamle. 

Grüner Veltliner er en højproduktiv drue, og den gør sig derfor bedst, når vinbønderne kontrollerer udbyttet, og skiller nogle af druerne fra. Når du åbner en flaske østrigsk vin lavet på Grüner Veltliner, kan du som oftest forvente en let krydret næse med hvid peber og stenfrugter såsom fersken og abrikos. Den findes dog i mange forskellige kvaliteter, og vinen varierer meget fra de forskellige områder. De lette og syrlige vine er ofte i et mere venligt prisleje, og som er den vintype, der i Wachau kaldes for Steinfeder. Disse vine er ofte aromatiske vine med god friskhed, som er meget klassisk for østrigsk vin.

Riesling

Riesling er knap så udbredt i Østrig som Grüner Veltliner er det. Kun 4,6% af vinmarkerne dyrkes med Riesling. Dog vil du stadigvæk finde disse internationale druesorter druen i nogle af de bedste østrigske vine. De bedste og mest kendte eksempler på Riesling finder du i Wachau, Kamptal og Kremstal. Stilene i de tre vinområder varierer ekstra meget, da Riesling druen er utrolig god til at videregive stilen fra dens mikroklima. I Wachau er jorden mere stenet, og temperaturen er en anelse køligere, hvilket betyder, at vinene har en tendens til at blive en anelse aromatiske, tørre og mineralske.

Riesling stilart

I Kremstal bliver riesling vin en smule blidere og i Kamptals ’Erste Lage’ (Grand Cru) marker, som Heiligenstein, er vinene mere elegante og komplekse.
De østrigske vinmarker er kendt for deres mineralske jordbund. Dette mineralske præg fører ofte videre til vinen i flasken. Riesling er en fantastisk drue til at illustrere lige præcis dette. Den gengiver vinmarkernes særprægede mineralitet uden at miste sine karaktertræk.
De typiske kendetegn for Rieslingdruen er dens høje syre niveau, stringente stil og duft af blomster, eksotiske frugter, stenfrugter og med lidt alder - petroleum. 

 

Welschriesling

Ikke at forveksle eller på nogen måde sætte i sammenhæng med Riesling druen. Welschriesling er en højtydende drue, der som oftest bare bruges til ’bulk’ vin. Men som mange andre druer, kan der komme rigtig gode eksemplarer fra druen når udbyttet holdes nede, og der fokuseres på kvaliteten.

7,2% af Østrigs vinmarker er beplantet med denne drue, hvilket gør det til den tredje mest dyrkede drue efter Grüner Veltliner og Zweigelt. Den er mest udbredt i regionen Burgenland i områderne, Neusiedlersee, Leithaberg og Eisenberg. Den er ligeledes særdeles populær i området Steiermark. 

Welschriesling stilart

I vine der er lavet på Welschriesling, finder du ofte æbler og citrus i næsen, samtidig med en mild men dog stadig behagelig syre og frugtrig smag. Udover at levere forfriskende hvidvin er Welschriesling vel nok mest internationalt kendt for sine fantastiske søde vine såsom Beerenauslese og Trockenbeerenauslese. Her finder du duft af honning og eksotisk frugt, sammen med en meget karakteristisk syre. Østrigerne vælger derfor om produktionen af de lokale sorter skal give skønne hvidvine eller søde vine med god friskhed.

Zweigelt

Zweigelt er en druesort der dyrkes til vinfremstilling af østrigsk rødvin. Dens historie kan dateres tilbage til 1922, hvor Fritz Zweigelt lavede en krydsning af to andre rødvinsdruer – Blaufränkisch og Sankt Laurent. Druen blev hurtigt populær, og spredte sig rundt i det østrigske vinland. I starten blev den kaldt Rotburger, men fik senere hen sit navn Zweigelt eller Blauer Zweigelt, som den af og til bliver kaldt.

Krydsningen mellem de to druer Blaufränkisch og Sankt Laurent virker overraskende godt. Det kombinerer noget af førstnævnte drues bid med sidstnævntes elegance. Derudover modnes den tidligere end Blaufränkisch, og knoppes senere end Sankt Laurent. Høstudbyttet bliver på den måde forøget markant, hvilket enhver vingård er glad for. Dette har medført en stigende popularitet blandt de østrigske vinbønder, og har derudover også gjort den populær i Tjekkiet, Slovakiet og det vestlige Ungarn. Den er til og med også plantet på Hokkaido i Japan.

Eksport af Zweigelt

Eksporten af Zweigelt til de vinkonsumerende lande i Europa er dog ikke noget at prale med. Rødvin er i forvejen ikke noget den brede befolkning forbinder med Østrig, og druen Zweigelt lyder heller ikke forfærdelig sexet og tiltalende i ørene på den almene dansker. Hvis Dr. Zweigelt nu bare havde heddet Dr. Pinot Noir eller Dr. Primitivo havde historien måske været anderledes ;). 

Zweigelt er Østrigs anden mest dyrkede druesort, og den mest plantede blå sort i hele Østrig - lige fra de fleste vinmarker i den østlige del og nordøstlige del af Østrig til de mere ukendte egne i dette skønne vin land. Med sine ca. 6500 hektar udgør den 13,5% af Østrigs samlede vinmarksareal. Dette er i sig selv meget imponerende i og med at druesorten først blev introduceret i år 1922. Lokale druesorter har det dog med at sprede sig hurtigt i Østrig, hvilket øger andelen af landets vine produceret på disse druer.

Østrigske vine lavet på druen Zweigelt, har typisk en intens violet-rød farve i glasset, duft af kirsebær og bløde tanniner. Typisk har disse røde vine på Zweigelt et alkohol indhold på omkring 12-13,5%. De resterende dele af vinens karakterer afhænger meget af den enkelte vingård, område og vinifikation. Derudover kan flere af vinene nemt gemmes i 10-15 år eller mere uden at tage skade, hvis vinen altså er fra en bedre producent, og har fået den korrekte lagring. Noget af det helt unikke ved Zweigelt druerne er, at de store vine faktisk kan nydes lige så godt unge, som de kan med alder. Det er en verdensklasse kvalitet at have efter min mening.

Da Østrig hovedsageligt er kendt for deres hvidvine, er Zweigelt kun tilladt at bruge i 2 af 15 DAC’er: Neusiedlersee DAC og den helt nye DAC, Carnuntum DAC. Mange vineksperter ser dog Neusiedlersee DAC og Zweigelt druen som en ”Hidden Gem” indenfor vinverdenen.

Derudover bruges Zweigelt også ofte i Rosevin i Østrig. Dette giver typisk lette mineraliserede vine, som er lettilgængelige og ekstremt forfriskende.

Sankt Laurent

Sankt Laurent er en østrigsk Pinot Noir lignende drue, der er rigtig besværlig at dyrke ligesom netop Pinot Noir er det. Derfor er det kun 1,6% af de Østrigske vinmarker, der er beplantet med Sankt Laurent druer. Den er særdeles følsom i blomstringsperioden, og er følsom overfor frost omkring høstperioden. Dog er vinene af utrolig høj kvalitet. I næsen finder du oftest mørke frugter og kirsebær. I munden er den frugtrig, utroligt elegant og let krydret. 
Druen har de seneste år oplevet en opblomstring og en stigende popularitet blandt de østrigske producenter, og er uden tvivl en drue, vi kommer til at se mere til i fremtiden.

Blaufränkisch

Østrigs anden mest populære rødvinsdrue er Blaufränkisch. 6,5% af landets vinmarker er beplantet med druen, som specielt er at finde i områderne Eisenberg, Leithaberg og Carnuntum, der alle leverer solide vine lavet på denne drue. Blaufränkisch leverer ofte vine af høj kvalitet, der kan tåle at ligge i lang tid. I næsen finder du ofte røde bær og specielt kirsebær kommer tit frem. Den har en tæt struktur og prominente tanniner. Vinene er ofte frembrusende i deres unge dage, men bliver mere fløjlsbløde når de får lidt alder.

Et land med mange stilarter

De østrigske druesorter har en stor diversitet, og kan altså bruges til at lave alt fra tørre hvidvine til store rødvine til fantastiske søde vine lavet på frosne druer. Hvidvin er dog det de virkelig excellerer på i Østrig, da druerne som man dyrker i Østrig er perfekte til netop dette formål. Derudover dyrkes dog også blå druer, som er i stor fremgang i hele landet.

De østrigske hvidvine passer ofte godt til asiatisk mad, men er ligeledes skøn at nyde til en lang række forskellige typer fisk.

 

Tilbage til blog

Se vores store vinudvalg

1 af 4